Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες βιταμινών μέσω της καθημερινής διατροφής;


Η διατροφή και μόνο, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα, δεν αποτελεί ικανοποιητική πηγή βιταμινών. Ακόμα και σε υγιείς ανθρώπους αυτό δε συμβαίνει πάντα, για να μην κάνουμε λόγο, για παράδειγμα, για ανθρώπους που λόγω ιδιαίτερου στρες, αυξημένων περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων ή άλλων παραγόντων κινδύνου έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από βιταμίνες. Επίσης, κάτι που είναι ελάχιστα γνωστό, η μέση διατροφή στη Γερμανία και σε άλλες βιομηχανικές χώρες δεν περιλαμβάνει πια καθόλου βιταμίνες, καθώς σχεδόν όλες τους καταστρέφονται από τη συντήρηση των τροφίμων και τον τρόπο μαγειρέματος. Γι’ αυτό και η καθημερινή απόλαυση φρούτων και φρέσκων λαχανικών είναι τόσο σημαντική. Και αυτό, όμως, συνήθως δεν αρκεί.

Βαρύνουσα σημασία έχει η μέση υποκατανάλωση βιταμίνης C. Σύμφωνα με τις συστάσεις της κυτταρικής ιατρικής, η κάλυψη των αναγκών υγιών εφήβων και ενηλίκων σε βιταμίνη C (δηλ.600 mg) απαιτεί την καθημερινή κατανάλωση 15 - 20 πορτοκαλιών.

Τι είναι η κυτταρική ιατρική λοιπόν;
Θεμελιώδης αρχή της κυτταρικής ιατρικής είναι να μελετά τις μικρότερες μονάδες του ανθρώπινου σώματος, δηλαδή τα κύτταρα. Η υγεία του σώματός μας καθορίζεται στο επίπεδο των εκατομμυρίων κυττάρων που συναποτελούν τον οργανισμό μας και όχι, όπως θεωρούσαμε μέχρι σήμερα, στο επίπεδο των οργάνων. Τα κύτταρα είναι οι μικρότερες και σημαντικότερες μονάδες του σώματος. Σχηματίζουν τα όργανα και χρειάζεται να τροφοδοτούνται συνεχώς με συγκεκριμένες βιοενεργές θρεπτικές ουσίες για ένα μεγάλο αριθμό βιοχημικών αντιδράσεων. Οι χρόνιες καταστάσεις έλλειψης μίας ή πολλών από αυτές τις ζωτικές για το κύτταρο ουσίες οδηγούν σε ελλιπείς κυτταρικές λειτουργίες και ασθένειες. Η ιδανική ημερήσια τροφοδοσία των κυττάρων με βιταμίνες και άλλες ζωτικές για το κύτταρο ουσίες αποτελεί επομένως το κλειδί για την επιτυχή πρόληψη και καταπολέμηση των συμπτωμάτων μιας τέτοιας έλλειψης.


Πηγή: Βιβλιάριο Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Κυτταρική Ιατρική, Dr. Matthias Rath

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis