Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Φυσικές ουσίες για την αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου - Μέρος Ι



Πέραν της σωστής διατροφής, της τακτικής άσκησης, και ενός γενικά υγιεινού τρόπου ζωής, η ιδανική ημερήσια λήψη μικροθρεπτικών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση της σταθερότητας του συνδετικού ιστού του σώματός μας. Ένας υγιής, ενισχυμένος συνδετικός ιστός, είναι προϋπόθεση για την πρόληψη του καρκίνου βοηθώντας στην συγκράτηση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζοντας τα από το να εξαπλωθούν.


Μια ιδανική ημερήσια πρόσληψη σε συγκεκριμένα μικροθρεπτικά, είναι σημαντικός παράγοντας για ένα δυνατό συνδετικό ιστό. 

Η ακόλουθη λίστα περιέχει τέσσερις από τις δώδεκα μικροθρεπτικές ουσίες, μαζί με τις σημαντικές βιολογικές τους λειτουργίες. Η λίστα αυτή θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνολικά αναρτήσεις, για αυτό μείνετε συντονισμένοι!


Βιταμίνη C:
Ενεργοποιεί την παραγωγή αυτών τα μορίων που κάνουν τον συνδετικό μας ιστό δυνατό. Τα πιο σημαντικά σταθεροποιητικά μόρια είναι το κολλαγόνο, η ελαστίνη μαζί με άλλα ενισχυτικά μόρια του συνδετικού ιστού τα οποία θεμελιώνουν το βασικό ‘σταθεροποιητικό πλέγμα’ του σώματος και των οργάνων μας.
 
Λυσίνη:
Είναι ένα απαραίτητοαμινοξύ. Τα αμινοξέα αποτελούν τις δομικές μονάδες των μεγάλων σταθεροποιητικών πρωτεϊνών, του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η λέξη ‘απαραίτητο’ έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό το αμινοξύ δεν μπορεί να παραχθεί από το ίδιο μας το σώμα και πρέπει να το λαμβάνουμε από την τροφή μας. Μαζί με ένα άλλο αμινοξύ, την προλίνη, η λυσίνη αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο των μορίων κολλαγόνου και ελαστίνης. Όπως και τα τούβλα σε ένα τοίχο, χρειάζεται να είναι διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες για την βέλτιστη λειτουργία του κολλαγόνου  και την βέλτιστη σταθερότητα του συνδετικού ιστού του σώματός μας.


Προλίνη:
Είναι ένα ‘μη-απαραίτητο’ αμινοξύ, το οποίο σημαίνει πως το σώμα μας είναι ικανό να παράξει κάποιες ποσότητες από μόνο του. Μαζί με ένα άλλο αμινοξύ, την λυσίνη, η προλίνη αποτελεί βασικό δομικό λίθο των μεγάλων σταθεροποιητικών πρωτεϊνών, του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η Βιταμίνη C και τα αμινοξέα λυσίνη και προλίνη, είναι τα πιο σημαντικά μικροθρεπτικά για την διασφάλιση της σταθερότητας του συνδετικού μας ιστού.
 
Βιταμίνη Ε:                
Είναι ένα ισχυρό ‘αντιοξειδωτικό’ μόριο, το οποίο βοηθά στην προστασία των κυττάρων του σώματος μας έναντι των ‘ελευθέρων ριζών’. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι γνωστό πως μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους αφού επιτίθενται στον πυρήνα των κυττάρων μας, αποδιοργανώνοντας το γενετικό τους πρόγραμμα. Παρόμοια με τον μηχανισμό του ‘σκουριάσματος’, τα μόρια του οξυγόνου είναι ικανά να προκαλέσουν ζημιές, όχι μόνο στον πυρήνα, αλλά και σε ολόκληρο το κύτταρο. Αντιοξειδωτικά κύτταρα, όπως η Βιταμίνη Ε μαζί με άλλα μικροθρεπτικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λειτουργούν ως βιολογικά εργαλεία πρόληψης της ‘σκουριάς’ βοηθώντας στην προστασία του συνδετικού ιστού και την γενική σταθερότητα του σώματος μας.



Πηγή:
http://www4.dr-rath-foundation.org/ziele-en/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis