Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Σπέρνουν το φόβο για την επιστημονική καινοτομία- Οι παράγοντες των φαρμακευτικών καρτέλ ξεσηκώνουν υστερία κατά των βιταμινών

Είναι πάντα επικίνδυνο όταν η επιστήμη χειραγωγείται, προκειμένου να υποκινήσει φόβο ανάμεσα στο κοινό. Ένα παράδειγμα των τελευταίων χρόνων είναι η παρουσίαση στοιχείων έρευνας από το “Cochrane Collaboration” πάνω στους υποτιθέμενους κινδύνους των βιταμινών. Χωρίς αμφιβολία, σ’ αυτήν την περίπτωση, αυτό έγινε για να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους ενάντια στη λήψη θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για υγιή ζωή, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των οποίων, έχουν από καιρό παρουσιαστεί πειστικά μέσα από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες.
Η αξιολόγηση 67 ερευνών που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2008 είναι αυτό που ονομάζεται μετά-ανάλυση, δηλάδη η στατιστική αξιολόγηση δεδομένων που λήφθηκαν από διάφορες μελέτες. Επομένως, δεν πρόκειται για μία καινούρια έρευνα, αλλά για μία περιληπτική αναφορά η οποία έχει ξαναπαρουσιαστεί πριν από ένα χρόνο σε έκδοση του ιατρικού περιοδικού “JAMA” (Journal of the American Medical Association 2007, 297, 842-857).

ShareThis