Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Φυτοβιολογικά και ο ρόλος τους στον ανθρώπινο οργανισμό- Μέρος Ι



Πολλοί από σας έχετε σίγουρα ακούσει μέχρι στιγμής τον όρο «φυτοβιολογικά». Πόσα όμως γνωρίζουμε στην πραγματικότητα για τα πολύτιμα αυτά μικροθρεπτικά στοιχεία;

Τι είναι τα φυτοβιολογικά;

Τα φυτοβιολογικά, είναι φυσικές φυτικές ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την προστασία και την υγιή λειτουργία των κυττάρων του σώματος μας. Είναι γενικότερα εκχυλίσματα φυτών  που κατηγοριοποιούνται ως  ‘Δευτερεύουσες Φυτικές Ουσίες’. Ο όρος αυτός αναφέρεται στη λειτουργία αυτών των ουσιών στον δευτερεύοντα  μεταβολισμό των φυτών. Κατά την συγκεκριμένη σειρά αντιδράσεων, παράγονται ουσίες οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία του φυτού από παράσιτα ή ασθένειες και ακόμα λειτουργούν ως ουσίες προσέλκυσης ζώων (π.χ. αρώματα) διευκολύνοντας έτσι τη διασπορά των σπόρων αυτών των φυτών.

Ποιος ο ρόλος των φυτοβιολογικών;

Τα φυτοβιολογικά παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην προστασία των κυττάρων του σώματος. Συμπληρώνουν επωφελώς τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τα απαραίτητα αμινοξέα στη δράση τους για τη διατήρηση ενός υγιούς κυτταρικού μεταβολισμού. Έχουν αντιοξειδωτικές όπως και προστατευτικές ιδιότητες για τα κύτταρα και είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των βακτηρίων, των ιών και άλλων επιβλαβών παραγόντων.  

Ακριβώς όπως οι περισσότερες βιταμίνες, έτσι και τα φυτοβιολογικά δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα μας και επομένως πρέπει να του τα παρέχουμε εμείς. 

Εδώ να υπενθυμίσουμε την σημαντικότητα που έχει η αρχή της συνέργειας ώστε να επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο δυνατό πλεονέκτημα για την υγεία μας και την σωματική απόδοση. Για να πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα από την λήψη μικροθρεπτικών στοιχείων, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι, διαφορετικά μικροθρεπτικά, που λαμβάνονται ταυτόχρονα, αλληλο-ενισχύουν τη δράση τους και με αυτόν τον τρόπο είναι πιο αποτελεσματικά, παρά εάν παρέχονταν το καθένα ξεχωριστά στον οργανισμό. Αυτή η αρχή ισχύει τόσο για την ενισχυτική  δράση που έχουν συγκεκριμένα φυτοβιολογικά κατά τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση τους αλλά και για την ενίσχυση της δράσης τους όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με βιταμίνες ή/και άλλες κυτταρικές ουσίες.

Ποια φυτοβιολογικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ένα υγιή κυτταρικό μεταβολισμό;

Παρόλο του ότι υπάρχουν χιλιάδες βιολογικά ενεργές φυτικές ουσίες, από τις οποίες πολλές  ήδη έχουν μελετηθεί και η δράση τους υποστηριχτεί από έρευνες, θα επικεντρωθούμε μόνο σε μερικά φυτοβιολογικά που κέρδισαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της επιστημονικά τεκμηριωμένης Κυτταρικής Ιατρικής:

·    1. EGCG ( Επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα) είναι μια πολυφαινόλη που περιέχεται σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στο πράσινο τσάι. Οι πολυφαινόλες, όπως η  EGCG, έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και προστατευτικές ιδιότητες, που είναι πολύ σημαντικές για την υγιή λειτουργία των κυττάρων του σώματος.
 Οι ιδιότητες της  EGCG είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη φυσική αντιμετώπιση του καρκίνου και του κυτταρικού εκφυλισμού. Ακόμα, η αποτελεσματικότητα των κατεχινών του πράσινου τσαγιού είναι εμφανής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, στην  αναστολή της φλεγμονώδους διαδικασίας, στην προστασία εναντίον της ηπατικής ασθένειας και στην καταπολέμηση του λεγόμενου οξειδωτικού στρες.

·   2. Η κουρκουμίνη, που ανήκει στην ομάδα των πολυφαινολών, συναντάται στο φυτό τούρμερικ (κουρκούμη). Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται για ένα μεγάλο εύρος ασθενειών εδώ και πολλά χρόνια.
Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έτσι προστατεύει τον πυρήνα του κυττάρου και την κυτταρική μεμβράνη από τις διάφορες βλάβες. Λόγω της ικανότητας της να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, να προκαλεί απόπτωση σε διάφορες κυτταρικές στιβάδες ή να εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, η κουρκουμίνη είναι πολύ αποτελεσματική στην προστασία κατά του καρκίνου. Ακόμα, η κουρκουμίνη, επηρεάζει πολλές από τις διαδικασίες που παρατηρούνται κατά την ανάπτυξη μιας φλεγμονής. Μεταξύ άλλων, η κουρκουμίνη επίσης εμποδίζει την οξείδωση των μορίων της LDL χοληστερόλης και γι αυτόν τον λόγο εξουδετερώνει τις εναποθέσεις πάνω στα αρτηριακά τοιχώματα. 

Πηγές:
1.       Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Κυταρρική Ιατρική, Dr. Matthias Rath
2.       Ερευνητικό Κέντρο Dr. Rath Research Institute http://www.drrathresearch.org/
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis