Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Πώς να αποτοξινώσετε με φυσικό τρόπο το συκώτι σας


Η εύρυθμη λειτουργία του ήπατος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, καθώς είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μπορεί να αποβάλει τις τοξίνες. Το ήπαρ αποτοξινώνει και καθαρίζει το σώμα μας, φιλτράροντας συνεχώς το αίμα από δηλητήρια που εισέρχονται μέσω της πεπτικής οδού, του δέρματος και του αναπνευστικού συστήματος. Παρ’ όλα αυτά, όταν το συκώτι καταπονείται λόγω στρες ή υπερβολικής έκθεσης σε τοξίνες, μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία ολόκληρου του οργανισμού και να τεθεί η υγεία μας σε κίνδυνο. Όμως, με αυτές τις απλές φυσικές θεραπείες μπορούμε να αποτοξινώσουμε το συκώτι μας και να το επαναφέρουμε στην κορυφή των λειτουργικών του δυνατοτήτων.


Απλοί τρόποι για να αποτοξινώσουμε το συκώτι μας:


1.    ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ - Ένα ποτήρι ζεστό νερό με στυμμένα φρέσκα βιολογικά λεμόνια, κάθε πρωί, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθαρίσει το συκώτι σας. Εκτός από το άρωμα ενέργειας και φρεσκάδας, έχει αποδειχθεί ότι το συκώτι παράγει πιο υγιή ένζυμα κατά την επεξεργασία νερού με λεμόνι, απ' ότι με οποιεσδήποτε άλλες τροφές που έχουν δοκιμαστεί.


2.    ΣΚΟΡΔΟ - Το σκόρδο περιέχει ενώσεις θείου που ενεργοποιούν την παραγωγή ενζύμων στο ήπαρ. Επιπλέον, το σκόρδο είναι μια πλούσια πηγή σεληνίου και αλισίνης που βοηθούν στην προστασία του ήπατος. Προσθέστε μικρές ποσότητες σκόρδου στα φαγητά σας - δεν είναι αναγκαίο να κάνετε υπερβολές -  ή δοκιμάστε λεπτές φέτες μιας σκελίδας σκόρδου σε φρέσκιες σαλάτες, τακτικά.



3.    ΤΟΥΡΜΕΡΙΚ (ή κουρκουμάς) - Το τουρμέρικ (συχνά ονομάζεται κουρκουμίνη ή ινδικό σαφράν), είναι ισχυρό καρύκευμα και έχει διακριθεί για τα πολλά οφέλη του για την υγεία. Εκτός από το ότι προστατεύει το συκώτι μας από βλάβες, ενθαρρύνει ενεργά την ανανέωση των κυττάρων του. Προσθέτοντάς το στη διατροφή μας, τακτικά, βοηθά επίσης στην αύξηση των φυσικών επιπέδων παραγωγής χολής - η οποία είναι απαραίτητη για την εκκαθάριση του σώματός μας από βλαβερές τοξίνες.



4.    ΚΟΛΙΑΝΤΡΟΣ - Ο κόλιαντρος  είναι ένα εκπληκτικό - πολλαπλών χρήσεων - βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, από σαλάτες, πιάτα με κάρυ, ζυμαρικά ακόμη και smoothies. Βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό μας - μια δουλειά που το συκώτι δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας όταν είναι υπερφορτωμένο.



5.    ΑΒΟΚΑΝΤΟ - Έρευνες στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι τα αβοκάντο περιέχουν διάφορες ενώσεις οι οποίες βοηθούν στην προστασία του ήπατος από μακροχρόνιες βλάβες. Συχνά αναφέρεται ως «υπερτροφή», που παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται, αλλά κυρίως συσχετίζεται με τη διατήρηση της υγείας του ήπατος. Αναλύοντας την αποτελεσματικότητά του στην προστασία του ήπατος από τη γαλακτοζαμίνη, η οποία είναι μια βλαβερή τοξίνη και αμινοσάκχαρο, σε σύγκριση με 21 άλλα φρούτα, το αβοκάντο βρέθηκε στην κορυφή. Τα υψηλά επίπεδα γαλακτοζαμίνης προκαλούν βλάβη του ήπατος κατά τρόπο παρόμοιο με την ανθρώπινη ιογενή ηπατίτιδα.


Υπάρχουν πολλά απλά συστατικά που μπορούμε να βρούμε, βιολογικά, όπου είναι δυνατόν, και να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινή διατροφή μας πολύ εύκολα. Άλλα πολύ ωφέλιμα στοιχεία της διατροφής μας, για να αναφέρουμε μερικά, είναι το γκρέιπφρουτ, το πράσινο τσάι, τα καρύδια και τα πράσινα λαχανικά. Όλα αυτά μας δίνουν ένα δυνατό ξεκίνημα για ένα υγιές και χωρίς τοξίνες συκώτι.

Δρ. Γεώργιος Κατσώνης
Για την κυπριακή εθελοντική ομάδα
«Συμμαχία για την Υγεία»



Πηγή:
How to Detox your Liver” – Μπλοκ Healthy Life - Νέα φυσικής υγείας και ολιστικής ίασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis